BACK IN JURASSIC WORLD

Cel putin pentru vreo 2-3 ore am fost inapoi in lumea jurasicului, printre dinozauri. Nu glumesc deloc afirmand acestea. Este senzatia acuta pe care am avut-o vizitand, acum aproximativ doua saptamani, Muzeul de Istorie Naturala din Londra – Natural History Museum, pe numele lui original.

In enormul muzeu nu sunt doar dinozauri si alte gigantice vietati ce au populat Pamantul acum milioane de ani, dar sectiunea dedicata lor m-a impresionat cel mai mult. Jurasicul este redat printr-o combinatie ingenioasa de stiinta si entertainment, bucurand si tinand cu sufletul la gura adulti si copii deopotriva. Alaturi de schelete, urme originale si reproduceri in marime naturala ale Velociraptor, Triceratops si multi altii, am putut asista intr-o sala speciala la miscarile si „desfasurarea” unui gigantic T.Rex, acompaniat de un joc perfect de lumini, de umbre si de sunete, demn doar de un rege – chiar si neincoronat – al dinozaurilor. Un exemplar splendid, ce ar fi starnit invidia si celui mai reusit exponat de la faimosul Targ anual de jucarii de la Nurnberg.

Rolul educational primeaza, dar educatia este facuta printr-o imbinare perfecta si interactiva de stiinta, legenda si fantastic. De la Dippy, scheletul de Diplodocus – cel mai mare tip de dinozaur care a existat vreodata (nu l-am masurat, dar vreo 20m lungime are cu siguranta), pus in valoare in holul central, fiind astfel primul exponat care te intampina odata intrat in muzeu – si pana la numeroasele jocuri si jucarii din souvenirs shop, totul atrage in nenumarate moduri.

Am explorat jocurile si jucariile din magazinul de suveniruri cu un interes apropiat de cel cu care am explorat restul muzeului. Motivele le stiu, le stim si le stiti. Si nu mica mi-a fost surpriza, dar si bucuria sa regasesc exemplare binecunoscute din seriile Jurassic World si Jurassic Action de la www.101jucarii.ro. Mai bine zis invers, sa gasesc exponate pe care le avem si noi din aceste serii printre cele expuse acolo, pentru ca nu ne putem compara vreodata cu shopul de la Natural History Museum nici ca diversitate, dar nici ca….preturi. Deh, e Londra, unul dintre cele mai scumpe orase din lume….

Back at home. Nu din Jurassic World, ci de la Londra. Pentru ca in Jurassic World am vrut sa mai raman putin prin intermediul jucariilor si accesoriilor din aceasta categorie. Le puteti vedea si cerceta si voi, la http://www.101jucarii.ro/jurassic-world-119/figurine-dinozauri-141.html. Tyrannosaurus Rex si Indominus Rex socheaza in filmul Jurassic World, dar jucariile de diferite dimensiuni (de la 20 la 55cm lungime), foarte bine realizate de catre producatorul american HASBRO, atrag prin acuratetea detaliilor si prin ambalajul deosebit. Pentru cei si mai mici, „inspaimantatorul” Indominus Rex de plus devine chiar dragalas. Iar daca sunteti fani ai Velociraptor – indiferent daca e vorba de Charlie, Delta sau Echo – puteti sa va alaturati aventurilor lor cu o pereche de accesorii-gheare (manusi confectionate dintr-o spuma speciala). Astfel echipat, echipa celor trei…..te va primi printre ei!

Lumea jurasicului presupune multa actiune. Iar actiunea este oferita din plin de exponatele Jurassic Action realizata de catre producatorul italian Geoworld: http://www.101jucarii.ro/jurassic-action-118/figurine-dinozauri-141.html. Numeroasele exemplare – toate articulate si pictate manual – ale seriei ne redau peste 20 de tipuri de dinozaurieni, unii dintre ei foarte putin cunoscuti in afara cercurilor academice: Edmontosaururs, Dimetrodon, Stegosaurus, Oviraptor, etc. Nu ii insir pe toti de la „Aaaahhh la Zzzzz” (pun ghilimele deoarece expresia am „furat-o” de pe un banner al aceluiasi muzeu…) pentru ca sunt prea multi. Cum ii recunoastem? Nicio grija! Pe langa jucaria propriu-zisa, pachetul contine un card cu informatii sumare, un pliant cu informatii mai amanuntite si o diorama. Este science & entertainment, cum spuneam si mai sus.

Mi-ar fi placut sa petrec ceva mai mult timp in lumea jurasicului, atat in cea de la Natural History Museum of London, cat si printre dinozaurii „nostri”. Dar brusc am fost atentionat de o avalansa de sunete, care de care mai ciudate: cantecele se impleteau cu interjectiile, zanganitul armelor se confunda cu glasurile robotice, muzica se interfera cu onomatopeele….. Si deodata, peste mine au navalit toate papusile si creaturile din lumea fantasticului, toate personajele din lumea noastra moderna, toti luptatorii si robotii din lumile viitorului si toate noutatile de la www.101jucarii.ro. E clar! I’m back from Jurassic World. I’m back to…..reality? Chiar asa sa fie? 🙂