FNaF !

Chiar daca a trecut ceva vreme, fiind primul blog pe anul acesta, noi va uram LMA! Adica La Multi Ani! Acronimele sunt la moda acum si domina lumea digitala (si nu doar pe cea digitala), de la chat slang pana la jargonul academic. Formulele LOL, IMO sau LMAO nu au nevoie de explicatii pentru cei obisnuiti sa comunice in mediul digital. Asa ca, de ce sa nu fie si FNaF? Este franchisa media care dupa doar trei ani de la lansare e in mintea si pe buzele (sau tastele) a milioane si milioane de oameni din lumea intreaga. Si cum Five Nights at Freddy’s este un titlu cam lung iar noi suntem grabiti sa comunicam cat mai repede, avem, pe scurt, FNaF!

Five Nights at Freddy’s a batut recorduri si si-a batut propriile recorduri. In 2016, Guiness Book of Records: Gamer’s Edition mentioneaza FNaF ca fiind seria de jocuri cu cele mai multe continuari (sequels) lansate intr-un singur an. Jocuri dupa jocuri, carti (romane si ghiduri), figurine si jucarii, accesorii si diverse feluri de reclama – toate contribuie la uimitorul succes de public obtinut intr-un interval de timp foarte scurt. Dar care sa fie explicatia?

Actiunea si intriga jocului – lansat pe multiple platforme: Microsoft, Android, iOS – nu sunt extrem de complicate. In esenta, trebuie sa supravietuiesti noaptea, in calitate de paznic, la restaurantul Freddy’s Fazbear Pizza. Acolo insa se petrec tot felul de lucruri ciudate, iar pericolele vin de…pretutindeni. Ai la dispozitie camere de securitate si sisiteme de iluminat. Obtii indrumare rezolvand minijocuri si prin mesajele vocale. Toata chestia este insa ca nu doar “tu” te folosesti de astea. “Dusmanii” sunt diversi si stranii, iar dupa fiecare miscare te poti astepta la un jumpscare (tehnica de sperietura folosita in genul horror) care face sa iti stea inima in loc. Cu toate acestea insa, FNaF e departe de a fi doar un horror. Este un “survival point-to-click game” cu numeroase elemente aditionale, de la business simulation la role-playing.

Si pe langa horror, avem si humor. Umor sau umor negru, umor sau umor sec, depinde de fiecare dintre noi cum avem, vedem si interpretam umorul, dar este cert ca personajele au un umor aparte. Freddy Fazbear, Bonnie the Bunny (sau Bonnie The Rabbit, cum apare in alte versiuni, fara a altera insa identitatea lui de iepure), Chica the Chicken si Foxy the Pirate Fox formeaza un grup de personaje animatronice (animale care prind viata datorita unor mecanisme robotice) care ne fac in acelasi timp sa zambim, sa ne crispam sau sa ne produca fiori reci pe sira spinarii. Cei patru – separati sau impreuna – impletesc groaza cu umorul, rezultand un grotesc amuzant. Luati din context, pot parea niste simple animale din povestile (contemporane) pt copii: un urs, un iepure, un pui si o vulpe, cu totii mecanisme vii. Pusi impreuna in decorul nocturn si plin de suprize al pizzeriei lui Freddy Fazbear, ii delecteaza si deopotriva ii pot speria pe adulti, determinandu-i insa sa continue jocul. Cel putin pana la intalnirea cu Golden Freddy, forma halucinanta a lui Freddy Fazbear, a carui jumpscare poate termina brusc totul. Game over? Don’t worry! A new patch is coming soon! And again, and again….

Parsonajele mentionate mai sus apar, isi schimba infatisarea sau….dispar (temporar), in functie de editiile jocului: Five Nights at Freddy’s 1-4 (2014-2015), FNaF: Sister Location (2016), FNaF: Pizzeria Simulator (2017).

Freddy, Bonnie, Chica si Foxy apar si sub forma figurinelor de 12-13cm inaltime articulate – excelent realizate de catre FunkoNightmare Freddy, Nightmare Bonny, etc sau Funtime Chica, Funtime Foxy, samd. Pe langa ele, personaje si caractere ce apar doar in anumite versiuni ale jocului, jucarii – articulate sau nu – singure sau in seturi de minifigurine, cu accesorii surpriza si ambalaje atragatoare. Iar daca e Funko, nu poate lipsi nici POP!, tipul de figurine care au adus o faima incontestabila firmei producatoare. In cazul de fata, Nightmare Freddy si Jumpscare Baby (ambele de 9cm inaltime), sunt exemplele cele mai elocvente.

Nu am fi vorbit despre toate acestea daca nu am fi putut sa va oferim spre alegere o gama foarte larga de jucarii FNAF, figurine si minifigurine FNaF la www.101jucarii.ro. Si nu am fi intrat in atat de multe amanunte si detalii daca nu am avea in curand o serie de alte noutati din aceasta categorie. Despre noutati insa, dupa vizitia noastra anuala – devenita rituala! – de la Nuremberg Toys Fair. Pana atunci, va lasam cu FNaF. KIT & CYS! 😉