From KidZ(m)ania with fun!

Am fost in KidZania. Ma rog, la marginea lui, dar am putut vedea ce se petrece in interior. Am ajuns acolo dintr-o pura intamplare. Un weekend la Londra si o cazare la un hotel foarte apropiat de Westfield London Mall, considerat – cel putin asa spun localnicii – cel mai mare mall din Europa. Un adevarat oras. Iar o buna parte din acest oras era ocupat de un alt…. oras: KidZzania!

KidZania este un concept unic. Este un oras al copiilor, destinat copiilor si administrat de catre copii la fel ca un oras real. Ajungi in KidZania London (pentru ca mai sunt cateva orase KidZania in lume, dar foarte putine in Europa) printr-un „aeroport” unde aterizeaza British Airways iar procedurile de verificare a securitatii le imita la perfectie pe cele reale. Odata trecut de poarta si intrat in oras, ti se inmaneaza harti si „banii” locali: Kidzos. Apoi incepi sa „muncesti” pentru a castiga cat mai multi Kidzos pe care poti sa ii folosesti cum doresti, pentru shopping (in magazinele brandurilor specifice englezesti Marks & Spencer sau Cadbury –  gigantul producator de dulciuri) sau pentru fun. Poti desfasura pana la 60 de „real activities”: crainic (la BBC, desigur), cercetator, pompier, sportiv, invatator, etc. „Munca” se intrepatrunde cu educatia si cu parties, locurile de „munca” alterneaza cu magazinele de jucarii pline de eroi binecunoscuti si indragiti de catre copii si cu locurile de relaxare de unde iti poti procura dulciuri sau racoritoare. Toate contra monedei Kidzos, bineinteles! Muzica si lumini. Entertainment, bucurie si fun. Rasete, exclamatii de uimire si de admiratie peste tot. Get ready for a better world! este deviza dupa care se conduce Kidzania. Si functioneaza perfect din toate punctele de vedere!

Din pacate am depasit demult varsta admisa pentru a intra si a „lucra” in KidZania, dar am ramas profund impresionat de acest mini-oras. Mi-au ramas celelalte magazine ale imensului mall pentru a ma consola. Unele dintre acestea, de jucarii. Prea multe, ca sa le mentionez pe toate. Nu avea cum lipsi un Hamleys – cu o istorie de peste 250 de ani si extins acum in toata lumea (buna) –  sau Charlie Bears, un adevarat hit in Anglia, ursuleti de jucarie collectibles, realizati in tiraj limitat si cu preturi…..nelimitate, de pana la 1500 de lire sterline! Dar nu aveau cum lipsi nici „fetele” cunoscute sau seriile, categoriile si personajele prea binecunoscute de la www.101jucarii.ro!

Am revenit acasa, odata cu pachetele comandate si care cuprind ultimele noastre noutati. Personaje noi sau personaje „vechi” in straie, dimensiuni, forme si serii noi. Evident, nu la fel de numeroase ca cele vazute in Westfield London, dar intr-un numar insemnat totusi. Si, fara niciun fel de exagerare, calitatea jucariilor de plus Sonic & Co. (adica Sonic, Amy, Tails, Knuckles si Shadow) – toate fiind produse originale – este absolut comparabila cu cea a soft toys de la Hamleys – The Finest Children Toys. Plusuri noi avem si la Minecraft iar personajele reprezinta o premiera in aceasta categorie. Desi mai mici decat jucariile de la Sonic – 18cm inaltime fata de 30 – Squid si Bat vor fi cu siguranta indragiti atat de catre copii, cat si de fanii Minecraft, un joc care de 5 ani face furori in intreaga lume si care recent a anuntat o cifra rotunda: vanzarea a 120 milioane de exemplare, plasandu-se astfel pe locul 2 all time al celor mai vandute video-games.

Sa revenim insa la jucarii si sa ne delectam cu noile categorii de la www.101jucarii.ro. Serialul TV SpongeBob Square Pants, aflat deja la sezonul 10 si cu peste 200 de episoade derulate,  o comedie animata pentru copii cu elemente educative privind viata subacvatica (producatorul lui fiind dealtfel un reputat biolog marin) ne uimeste prin amuzament si inedit. Dar aventurile lui SpongeBob, Squidward, Mr. Krabs sau Gary se desfasoara si prin intermediul mini-figurinelor de  5-8cm inaltime, extrem de detaliate, pictate manual si confectionate dintr-un termoplastic de calitate superioara (nu contin PVC). Si, in sfarsit, dar nicidecum pe ultimul loc, va lasam pe voi sa descoperiti categoria Trolli, acolo unde Poppy, Biggie, Guy Diamond si toti ceilalti sub forma jucariilor de plus fac legea. Sunt acolo, va astepata si va asiguram ca nici ei si nici noi nu facem trolling! 😀

Londra si KidZania ne par acum locuri deja indepartate in timp. Noutatile prezentate mai sus sunt deja expuse si isi doresc sa se lase cat mai admirate. Iar noi….. Ei bine, noi 101jucarii.ro ne tragem sufletul dupa cea de-a V-a editie a East European Comic Con, eveniment la care suntem prezenti in fiecare an si ne pregatim cu noutati din personajele de desene animate, noutati cu figurine wrestling si…cu o rearanjare a siteului.