HAPPY ANNIVERSARY 2!

Cu doar cateva zile in urma, pe blogul www.101figurine.ro am inceput evocarea a doua mari aniversari ale anului 2017. Star Wars – una dintre cele mai bine reprezentate categorii prezente pe ambele noastre site-uri – a implinit 40 de ani. Replica manga/anime la aceasta incredibila odisee spatiala – un adevarat flagship (un termen in ton cu razboaielor galactice) al pop-culturii americane –  a venit prin One Piece si al sau Monkey D. Luffy, aflat si el la o cifra rotunda: 20 de ani. Aflat si el, alaturi de camarazii si inamicii lui, atat pe „jucarii”, cat si pe „figurine”. Merita din plin sa aruncati macar un ochi asupra lor, in special pe foarte „proaspetele” editii aniversare sosite.

Tot in acest an, monstruosul Predator, devenit intre timp monstru sacru inlcusiv pentru lumea jucariilor si a figurinelor a implinit 30 de ani. Happy Anniversary to him, too, desi pare mai mult decat ciudat sa uram La Multi Ani unui monstru crud si extrem de inteligent, gata oricand sa ne considere drept o prada- trofeu…. 🙂 Sau cum am putea sa adresam aceeasi urare ghinioanelor si blestemelor ce vin intr-o nefasta zi de vineri 13? Am fi trecut sub tacere debutul din 1987 al (serialului TV) Friday 13th, dar cum este cea mai noua categorie a noastra de figurine, trebuie sa o mentionam. Astfel, franchisa aduce nu doar bad luck, moarte si sange, ci si action-figures, bobbleheads sau t-shirts…..

Dar haideti mai bine sa ne indreptam memoria spre eroi si personaje mai pasnice, dar si mai venerabile decat cele pe care le-am mentionat mai sus. Sa ne redirectionam memoria spre perioada de aur a desenelor animate, „the Golden Age of American Animation”, inceputa undeva la… inceputurile anilor 1930. Tare demult, nu? Va vine sa credeti ca Goofy, unul dintre cele mai iubite si reprezentative personaje iesite din lumea Walt Disney – alaturi de mai varstnicul Mickey Mouse (1928) si de „tanarul” Donald Duck (1934) – are acum exact 85 de ani?? Pentru cine nu-l cunoaste sau nu-si aduce aminte de el, e prezent la noi printr-o noutate, o mini-figurina de 9cm inaltime, confectionata din termoplastic (nu contine PVC), pictata manual si care face parte din seria Mickey Mouse Clubhouse. Iar daca de langa Goofy auziti un ciript vioi, acesta nu poate veni decat de la Tweety, micutul canar – o mini-figurina de 6cm inaltime, extrem de placuta la atingere – dar unul din marile staruri ale lui Looney Tunes Cartoons. Tweety a ramas neschimbat si ciripeste incontinuu de fix…. 75 de ani!

Ceilalti aniversati sunt mai tineri, dar nu mai putin importanti. S-au scurs 10 ani de cand a inceput Adventure Time, atunci un instant viral hit pe internet. Desi au cunoscut consacrarea abia 3 ani mai tarziu – serialul animat ruland din 2010 aproape non-stop – Finn si Jake au cucerit multi fani in randul celor care urmaresc postul TV Cartoon Network. Sau in randul amatorilor de jucarii si figurine ce reprezinta personaje ceva mai putin…… clasice. Nu se numara printre noutetile noastre, dar ii avem in categoria Reduceri. Dar despre reduceri, cu alta ocazie, cat de curand.

De la Adventure Time la Assassin’s Creed, de la Finn & Jake la Connor, Aguilar si Ah-Tabai, de la serialele de animatie la una dintre cele mai renumite serii video-games, de la jucariile produse de Jazwarez la exceptionalele action-figures sau statuete superdetaliate de la Ubisoft sau McFarlane Toys, pasul este unul foarte mare. Ce ii leaga? Cei 10 ani pe care ii aniverseaza in 2017! Recunosc, Assassin’s Creed este una dintre franchisele mele preferate. Nu ramane decat sa va uitati la cateva exemplare deluxe – unde calitatea si atentia la detail sunt cuvintele de ordine – si veti intelege de ce las mai bine figurinele si accesoriile (cea mai noua „mostra” o gasiti aici: https://www.101jucarii.ro/produs/assassin-s-creed-movie-replica-hidden-blade-5256.html ) sa „vorbeasca” in locul meu.

Nu as fi putut incheia aceasta serie a aniversarilor fara a mentiona una mai mare decat cea de…. argint (25 de ani). O anversare de 35 de ani. Unii dintre voi ati crescut alaturi si impreuna cu acest joc. Majoritatea dintre voi probabil ca nu i-ati prins inceputurile – destul de obscure, intr-un studio din Chicago, in 1982. Dar toti fanii impatimiti ai video-games stiu cu certitudine cine sunt Raiden, Scorpion si Sub Zero si ce a simbolizat si continua sa simbolizeze Mortal Kombat! Cat despre action-figures de la Mezco Toys ce ii reprezinta pe acesti eroi, acestea sunt categoric pe masura faimei obtinuta de Mortal Kombat in cei nu mai putin de 35 de ani de existenta!

Tuturor acestora – LA MULTI ANI! Adica…. HAPPY ANNIVERSARY!