MANGA & ANIME – “AGRESIUNEA” JAPONEZA

Nu e un tip de agresiune, o invazie sau un razboi in genul clasic, care ne vine imediat in minte atunci cand auzim aceste cuvinte. Nu, japonezii nu mai fac aceeasi greseala pe care au facut-o acum mai bine de 70 de ani, atacand la Pearl Harbor si terminand razboiul in genunchi, cu tara zdrobita si mutilata. Nu mai sunt atacuri cu avioane, submarine, tancuri si nici cu divizii de infanterie. De data aceasta, cunoastem un alt tip de „atac” al japonezilor: un atac dus cu mijloace pasnice si presarat cu puternice influente culturale provenite dintr-o alta lume – una foarte indepartata si aproape necunoscuta noua pana cu putin timp in urma. Este vorba de atacul manga si anime venite din Tara Soarelui Rasare! Este un atac la care noi, „occidentalii”, nu am fost in stare sa rezistam!
Pentru ca asemanarile dintre manga si anime sunt mult mai numeroase decat ceea ce le deosebeste, nu le vom trata distinct. Cert este ca ele au inceput sa apara in jurul anilor 1950, intr-o tara inca distrusa de razboi, care vroia sa se intoarca la stilul cultural japonez de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Benzile desenate, de obicei in alb-negru, au inceput sa trateze, la fel ca si comicsurile americane – dar in cu totul alt mod artistic – subiecte diverse: action-adventure, sport, romance, comedy, subiecte istorice, mistery, SF (le-am scris in engleza, nu ma puneti va rog sa pun caracterele japoneze originale!), devenind extrem de populare in randul intregii populatii – indiferent de varsta, sex, sau pozitie sociala – ceea ce constituie o diferenta majora fata de comicsuri. Astfel ca aventurile eroilor Goku din Dragon Ball sau Kenshiro – considerat o combinatie intre Bruce Lee si Mad Max – sunt urmarite si citite atat de catre copiii si adolescentii de pe coridoarele scolilor, de gospodinele aflate in bucatarie, cat si de catre batraneii care isi fac lectura linistiti pe bancile parcurilor de pe tot cuprinsul arhipelagului japonez.
Manga au prins si au devenit o expresie culturala a vietii de zi cu zi a japonezilor. S-au raspandit apoi in afara tarii, din aproape in aproape, mai intai in Coreea de Sud si in Taiwan (nu si in China, pentru ca acolo este o alta poveste iar cele doua popoare nu se plac deloc, deci nici vorba de import de cultura populara!). Dar adevarata explozie s-a produs dupa 2000. Benzile animate japoneze – sau deja create de ilustratori straini in stilul japonez – si personajele acestora au profitat din plin de ceea ce inseamna globalizare. Au traversat Pacificul si au cucerit America, zona cu influente culturale diverse si bogate, in acelasi stil avantat in care si Monkey D. Luffy – Regele Pirat (nu are nume japonez, dar e un personaj manga 100%!) se razboieste in cautarea comorilor. Au ajuns apoi si in Europa, unde francezii inebuniti dupa manga si anime le consuma cu o pofta neegalata nici macar de marele mancacios Toriko, enormul erou de 230kg inspirat probabil din luptatorii sumo.
Au venit de cativa ani si in Romania, au venit si la www.101jucarii.ro. Cel care a deschis drumul la noi a fost nimeni altul decat Naruto, copilul nascut cu un demon–o vulpe cu noua cozi in el si devenit un adolescent ninja, care alaturi de camarazii lui trece prin aventuri care de care mai fantastice si mai crude. Naruto este un erou atat de important incat ocupa o pozitie fruntasa in Top 10 al celor mai puternici protagonisti manga & anime, pentru ca, da, exista si un astfel de top! La randul sau, Ichigo Kurosaki din seria Bleach devine tot mai popular datorita capacitatii lui de a vedea spiritele mortii si de a-i apara pe oameni de aceste creaturi hidoase si infricosatoare. Nu in ultimul rand, personajele din Death Note, zei si oameni deopotriva, creeaza un spectacol dur si macabru, in care jocul cu moartea atinge culmi extreme! Cu siguranta trebuie mentionati eroii din Fate/Zero, The Big O sau Black Rock Shooter, in majoritate adolescenti si ei, legati prin fire supranaturale de lumi si creaturi fantastice si aruncati in peripetii care de care mai sangeroase, toate cuprinse in categoria Manga Anime de pe www.101jucarii.ro.
Succesul manga? Dovezile sunt numeroase si edificatoare. De la cluburi Manga & Anime pe tot parcursul Americii si Europei (inclusiv in Romania) la linia de figurine Figma, artistic si subtil detaliate astfel incat sa ne familiarizeze cu aceasta lume; de la seriale TV, jocuri video si activitati promotionale gigantice pana la …Nijikon, Conventia fanilor Anime din Romania, eveniment ce isi va deschide portile in curand la Bucuresti.
E clar o alta lume. Manga si anime ne arata elemente specifice ale societatii si vietii japoneze, in care codul onoarei, rigoarea, atitudinea fata de moarte, cruzimea, dar si finetea artistica pot fi radical diferite de conceptele europene. Este o alta lume, care uneori ne da senzatia de agresare, pentru ca actiunile acestor personaje ne scot din tiparele noastre prea bine cunoscute. De aceea, manga & anime ne pot amuza sau ne pot infricosa, ne fac sa zambim sau sa ne cutremuram de groaza, insa cu siguranta ne starnesc un fior misterios care in multe cazuri nu coincide cu obisnuitul si comodul nostru sentiment dat de un…happy-end!