MORTAL KOMBAT 9 – Vechii eroi si noul nivel de adrenalina!

Moarte, sange, violenta la extrem. Loviturile devastatoare date cu arme teribile fac sa sara bucati din corpul inamicilor. Moarte, sange, violenta la extrem….ciclul se repeta tot mai des si cu o intensitate mereu crescanda. OMG, unde am ajuns? In Armageddon (batalia finala de la Sfarsitul lumii)? De fapt, intr-un loc si mai teribil, pentru ca Mortal Kombat 9 este o continuare cu mijloace tehnologice mai sofisticate a lui Mortal Kombat: Armageddon. Asadar, bine ati venit in lumea de dupa…sfarsitul lumii!
Mortal Kombat 9 (MK9), denumit si Mortal Kombat 2011 (dupa anul initial de aparitie, versiunea pentru PlayStation Vita fiind lansata abia in primavara lui 2012) a fost de la inceput un paradox. Al noualea in serie – de unde ii vine si numele – si creat pentru a aniversa 20 de ani de la primul joc, a intrunit calificative mari si foarte mari de la aproape toata presa de specialitate. Pe de alta parte, jocul a fost interzis in Australia si Coreea de Sud datorita nivelului infricosator de violenta. In alte tari, a fost aprobat doar dupa negocieri si …ajustari, dandu-i-se in general ratingul + 18 (ani). Asa ca…atentie cum il jucati, cand il jucati si mai ales cu cine il jucati!
Aspectul pozitiv este ca, in marea lor majoritate, ne intalnim cu eroii cunoscuti din versiunile precedente. De asemenea, aspecte pozitive sunt designul si tehnologia superioara (mentionam aici doar faptul ca este 3D) care reusesc sa ne tina si mai mult cu sufletul la gura. Si, nu in ultimul rand, aspectul pozitiv este faptul ca www.101jucarii.ro va aduce din nou ultimele noutati in materie de figurine MK9!
Si pentru ca actiunea se petrece dupa Armageddon, e firesc sa avem la inceput un peisaj sumbru si mai mult decat dezolant: un apus care simbolizeaza o batalie epica, sfarsitul unei lumi si distrugerea unor eroi. Peste tot vedem parti disparate din corpurile luptatorilor, arme inutile abandonate in balti de sange, ramasite umane si ruine. Insusi Raiden, Zeul Tunetului si protectorul Earthrealm (Pamantul), este doborat si invins. Doborat si invins, dar nu mort. Si cand Shao-Khan, imparatul din Outworld, se pregateste sa ii aplice lovitura de gratie cu al sau ciocan nimicitor, Raiden gaseste puterea sa isi refaca amuleta, si cu ajutorul ei, sa se teleporteze mental in trecut. Dar unde in trecut? Chiar in Mortal Kombat, in prima serie!
De fapt, comunicarea cu trecutul din Mortal Kombat, Mortal Kombat II si Mortal Kombat 3, premonitiile si incercarile de schimbare a viitorului – adica prezentul din MK9 – constituie tema principala. Acesta este si motivul pentru care ne revedem cu unii dintre eroii cunoscuti din primele 3 versiuni ale jocului: Scorpion cu a sa Mugai Ryu si posesor al Kenjutsu – vechea arta japoneza de a lupta cu sabiile – si strigatul lui de lupta „Razbunarea va fi a mea” (battle cry – strigatul de la incputul luptei, este o noutate in MK9, detinuta de catre toate personajele, desi la unii, precum Baraka, este doar un urlet neinteligibil); Sub-Zero dusmanul neimpacat al lui Scorpion, strigand „Aceasta este ultima ta lupta!” in timp ce isi vantura amenintator Kori Blade (sabia de gheata) sau fiorosul Reptile, venit de pe Zaterra (parte a Outworld), agilul aruncator de mici lancii-harpoane Kunai, o arma (de dimensiuni mai mari) pe care o gasim si la Scorpion.
Desigur ca printre cei 27 de combatanti din care puteti alege cu care sa jucati veti mai intalni si alte vechi cunostiinte, chiar si „invitati”, cum ar fi inspaimantatorul Freddie Krueger sau invincibilul Kratos, dar nu am sa ma apuc eu acum sa va dezvalui totul despre joc si personaje. Si asta din doua motive. Ori l-ati jucat pana acum, stiti foarte bine despre ce este vorba si sper ca v-a atras, ori nu l-ati jucat inca si atunci nu vreau sa va stric surpriza… Cat despre suprize, mai sunt destule pe www.101jucarii.ro !