NUREMBERG TOY FAIR 2015: JUCARII

Daca ar trebui sa exprim totul intr-un singur cuvant, cu certitudine acesta ar fi: WOW!!! Pentru ca nu pot rezuma intr-un alt mod o expozitie gigantica, desfasurata de-a lungul unei saptamani (noi am participat doar 4 zile si ne-a fost dificil sa vizitam toate standurile) – intre 28 ianuarie si 2 februarie – pe cuprinsul a 12 pavilioane si 6 pavilioane anexa, cu sute de standuri, zeci de mii de vizitatori zilnic si, dupa estimarea noastra, cateva milioane bune de exponate – jucarii, figurine, accesorii, jocuri, carti, materiale multimedia, articole educative si multe alte produse care au tangenta cu jocurile si jucariile. Acesta a fost Nuremberg Toy Fair 2015. Si va ramane in amintirea mea drept un eveniment unic!

Targul de jucarii de la Nurnberg (Germania) este considerat drept cel mai mare targ de profil din lume. Si pe buna dreptate acest fapt. El nu s-a nascut din senin, pentru ca traditia confectionarii, expunerii si comercializarii jucariilor in acest oras dateaza inca din Evul Mediu. Este si motivul pentru care tot orasul Nurnberg gazduieste unul dintre cele mai faimoase si frumoase muzee ale jucariilor, muzeu pe care l-am vizitat si unde am putut admira pe viu maiestria artistica si aproape ca nu ne-a venit sa credem cand am vazut jucarii functionale datand din anul 1775! Sa adaugam la toate acestea institutia targului (Messe, in limba germana), veche tot de cateva sute de ani – institutie adusa la un rang si o tinuta foarte inalte prin organizarea si rigoarea tipic germane – si vom constata de ce orasul Nurnberg a devenit in mod incontestabil capitala mondiala a jucariilor.

Pentru ca am mentionat rigoarea germana (imaginati-va ce volum de munca se desfasoara in mod nevazut pentru ca vizitatorii aflati pe cativa kilometri patrati sa fie indrumati, organizati, directionati, hraniti, transportati, distrati si sa li se ofere toate facilitatile necesare in mod placut, eficient si politicos!), se mai impune o precizare. Nuremberg Toy Fair nu este doar un targ unde se prezinta jucarii si se faciliteaza contacte de business, asa cum s-ar crede daca am traduce in mod strict denumirea din limba engleza. Nurnberg Spielwarenmesse este un loc in care se discuta trenduri, in care se dezbat aspecte referitoare la felul in care noile tehnologii si concepte din diverse domenii isi gasesc aplicabilitate in productia, marketingul, distributia si comercializarea jucariilor si a jocurilor si despre cum toate acestea pot deveni mai creative, mai educative, mai interesante, mai atractive, mai si mai…..cum vreti voi!

Cate ceva si despre jucariile propriu-zise. Sortimente? O multime care nu poate fi cuantificata! Branduri? Nenumarate! Producatori? Cel putin cateva sute! Personaje? Mii, poate chiar zeci de mii! Pe cine sa mentionez acum, etalate in noile serii, multe dintre ele prezentate aici in premiera mondiala, unele asteptand procesul de licentiere, altele pregatindu-se de productia de masa? Pe eroii – in multiple culori, diemnsiuni si confectionati din diverse materiale – din desenele animate prezente si in Romania, adica Loony Tunes, Penguins of Madagascar, Adventure Time, Scooby Doo sau Peppa Pig? Zecile de mii de papusi care ne luau ochii in diverse moduri, de la gratioasele Barbie si Disney Princess pana la din ce in ce mai cunoscutele si apreciatele Monster High? Pe Super Mario si pe Sonic, cei care continua de la distanta duelul pentru suprematia mondiala? Masinile (inclusiv cele la scara foarte mare sau in marime naturala – dar tot sub forma de jucarii!) prezentate de catre cei mai renumiti producatori mondiali la care se adauga micile firme specializate in tuning si personalizare? Machetele de trenuri, vagoane, locomotive si accesoriile feroviare aferente care se desfasurau pe kilometri intregi de sine miniaturale?

Lista este interminabila, dar nu putem omite din ea cateva lucruri care ne-au atras cu adevarat atentia gandindu-ne la voi, cei care ne asteptati in mod constant noutatile. Ne-am familiarizat mai bine cu conceptul de action-toys. Dar cel mai mult si cel mai mult ne dorim ca alaturi de dr. Steve Hunters sa va oferim o imbinare a stiintei cu educatia si amuzamentul si sa reusim sa plasam in prezent si in viitorul apropiat parti ale trecutului indepartat din planeta noastra. Aceasta este de fapt si surpriza cu care ne-am intors de la targ si pe care avem placerea sa v-o prezentam cat de curand!

Nuremberg Toy Fair 2015 si-a inchis portile la inceputul saptamanii. Ecourile lui vor ramane insa pe tot parcursul anului, cu o infima parte rezonand pana la www.101jucarii.ro. Asadar, acum e momentul pentru a adresa a big „Thank You” organizatorilor, cei care cu siguranta au inceput deja pregatirile preliminare pentru editia din 2016. Dar in aceeasi masura a big „Thank You” si voua, celor care sunteti mereu alaturi de noi!