PENTRU INTREAGA FAMILIE!

Desigur ca nu are rost sa luam lucrurile chiar de la inceputul inceputului. Parinti, copii, bunici, nepoti, unchi/matusi, verisori, stra, stra…… toata lumea stie ce inseamna si din ce se compune o familie. Suntem in cadrul familiei – una mai mica sau mai mare – toata viata si in fiecare zi. O intalnim in varianta ei largita la evenimente majore si importante, la sarbatori, la aniversari. Suntem alaturi la bucurii, cat si la necazuri. Suntem impreuna la bine si la rau. Majoritatea dintre noi cu greu isi imagineaza zilele in afara ei. Si fiecare dintre voi mai puteti adauga cate ceva despre ce inseamna familia.

Termenul de family insa este unul mult mai larg, el dezvoltandu-se de-a lungul timpului si primind noi conotatii, unele dintre ele venite din partea industriei de divertisment, a entertainment-ului. La acest tip de family vom incerca sa ne referim in cele de mai jos, la genul family care cuprinde intreaga…..familie!

Cu toata multitudinea noilor surse de divertisment, cu tot avantul sporit – direct proportional cu progresul tehnologic inregistrat in ultimii (zeci de) ani – tot filmul in general si cinematografia in special – sunt acelea care isi pastreaza partea leului, atat din punct de vedere artisitic, cat si in ce priveste business-ul. Iar cand vorbim despre arta, vise si bani, atunci reteta cea mai de succes are un singur nume: Hollywood!

Genul cinematorgrafic family nu face exceptie. Nu este un gen cu totul si cu totul nou, este mai mult o adaptare si o dezvoltare a genului children/kids, ale carui „radacini” hollywoodiene le gasim spre sfarsitul anilor 30 din secolul trecut, odata cu cateva ecranizari celebre dupa basme si mai celebre (Vrajitorul din Oz fiind poate cel mai cunoscut). Tot din aceeasi perioada vin si seriile de desene animate (Tom & Jerry, Buggs Bunny, Mickey & Minnie Mouse, Speedy Gonzales, Duffy Duck), cu eroi extraordinar de indragiti de-a lungul tuturor generatiilor care au urmat, materializati in jucarii de plus si grupati de catre noi in categoria Classic Cartoons.

Existau insa mici….probleme. Parintii isi insoteau copiii cu drag la cinematograf, se bucurau de bucuria si de entuziasmul lor, radeau si aplaudau alaturi de ei, dar….. se „regaseau” mai putin la aceste filme care se adresau exclusiv copiilor. Pe de alta parte, fratii si surorile mai mari – adolescentii – nu gaseau prea mult fun in a urmari filme pentru cei….mici. Ce era de facut? As spune ca solutia a venit sub forma unui tuning, a unui „acord fin”, daca vreti. Si a venit tot din partea marilor studiouri de la Hollywood. Adaptam filmele. Combinam in unele cazuri pe cele realizate de actorii reali cu elemente de animatie, modificam usor scenariile, introducem note de umor, romance, fantasy si/sau elemente de realism, astfel incat fiecare membru al familiei – de la mic la mare – sa gaseasca ceva placut, interesant si atractiv in a le viziona. Imaginatie, tehnologie, marketing. Action, adventure, comedy – everything for the entire family! Adica un gen pentru intreaga familie!

Lista filmelor incadrate in genul family este atat de vasta incat nu indraznim sa ii privim inceputurile. Nu indraznim nici macar sa mentionam toate marile filme – deja lansate sau doar anuntate – din aceasta categorie in 2016. Dar…… ne-a placut si ne-a amuzat teribil Zootopia/Zootropolis! Atat de mult ne-a placut – noua, intregii familii! – incat de la Zootopia ne-a venit ideea acestei scurte incursiuni in genre family. Si cum sa nu ne placa si cum sa nu ne amuze cand avem iepurite in chip de agenti de politie, vulpoi smecheri, bizoni conducand politia si lenesi (animalul cu acest nume) pe postul de „energic” sef al departamentului de circulatie? Cu totii implicati intr-o aventura trepidanta si desfasurata pe fondul realitatilor de zi cu zi     dintr-un mare oras. Parca suna…..cunoscut, nu? 😀  

Implicarea si participarea personajelor-animale – in calitate de protagonisti sau nu, alaturi de oameni sau intr-o lume exclusiv zoo – in filmele family nu este deloc un aspect nou. O parte din animalele domestice, pets in principal, sunt demult considerate ca fiind parte componenta a familiilor. Si daca am amintit de pets, trebuie sa spunem ca filmul de animatie The Secret Life of Pets este asteptat deja cu nerabdare de sute de mii de familii americane, chiar daca premiera este anuntata abia la inceputul verii!

Industria jucariilor nu poate decat sa urmeze acelasi trend. Pentru fiecare ecranizare de succes, avem si jucarii, figurine, accesorii, obiecte de merchandising. Pentru filmele din genul family, avem jucarii si obiecte care se adreseaza tintit, fiecarui membru al familiei. Exemplele vin tot de la (deja) brandul Zootopia. Nick Wilde si Judy Hopps, eroii principali sau lenesul Flash (Fulgerul!) ne sunt infatisati atat sub forma jucariilor mari (25cm) si pufoase din plus, pentru cei mici, cat si sub forma figurinelor mici (5-7cm), din termoplastic, perfecte pentru a fi agatate sau purtate de catre adolescenti in chip de accesorii-mascote. Pe unele dintre acestea – nu mai este cazul sa o spunem – le veti putea gasi in curand la www.101jucarii.ro. Dar bogatia obiectelor de merchandising purtand brandul Zootopia/Walt Disney este absolut impresionanata pentru un film care a debutat cu mai putin de o luna in urma: brelocuri si genti, tricouri si postere, rechizite si cani de cafea (inclusiv din cele folosite atunci cand esti la volan), caciulite si insigne, pantofi si cupe de inghetata, boluri si numeroase articole de imbracaminte pentru catei si pisici! Mai are cineva vreo indoiala ca toate acestea nu ar fi pentru toata….familia?

Ar mai fi fost multe de mentionat, dar intre timp s-a facut seara. E vremea pentru o pauza, mai ales ca e weekend si suntem cu totii acasa. So…let’s go movie and let’s enjoy the toys! Sunt pentru intreaga familie! 🙂