SAPTAMANA MARVEL

Ce inseamna de fapt, Marvel? Nu este foarte greu de raspuns, dar este extrem de greu de sintetizat in doar cateva randuri. Daca am insirui doar subdiviziile mega-concernului Marvel Entertainment (Marvel Studios, cu Marvel Television, Marvel Animated Studios, Marvel Music, Marvel Comics, cu Marvel Illustrated, Marvel Toys, Marvel Press, Marvel UK) am termna foarte repede blogul si aproape nimeni nu ar intelege nimic. Sau nu le-ar pasa….

Asa ca o sa incerc o altfel de expunere. Conform The Marvel Encyclopedia (editia din 2006) – da, exista enciclopedii si in domeniul… nostru , chiar daca nu va venea sa credeti – Marvel inseamna nici mai mult nici mai putin decat 1738 de nume de eroi, personaje, definitii, villains, aliante, serii, versiuni, grupari, etc, etc, etc! Da, exact omiesaptesutetreizecisiopt de nume, numarate si insumate personal de catre mine! Cine nu ma crede, poate sa ma verifice numarand (chiar si de mai multe ori, daca are chef…) cele 8 pagini ale indexului acestei enciclopedii, pagini scrise cu litere mici si fara niciun fel de ilustratii. Daca vreti sa ofaceti, succes! Dar eu zic ca este mult mai interesant de citit – sau macar de rasfoit – celelalte peste 300 de pagini ale cartii – un ghid complet al personajelor, cu detalii amanuntite privind abilitatile fiecaruia, cu evolutia lor pe decade (din anii 1960 pana in anii 2000), bogat ilustrate si cu multe alte informatii foarte interesante. „O carte esentiala pentru noii fani, dar si pentru oricine a crescut iubind emotiile, eroismul si umorul din Universul Marvel!

Pentru cei carora nu le place sa citeasca (prea mult…), nu stiu limba engleza, nu au chef sa se uite nici macar la pozele din enciclopedie sau, pur si simplu, nu o pot consulta sau considera ca editia din 2006 este prea veche, o sa incerc sa fac o scurta prezentare a ceea ce inseamna Marvel din perspectiva noutatilor de ultim…jumatate de an, sa zicem. Pentru asta nu trebuie sa va deplasati la cinematograf, ca sa urmariti Avengers: Age of Ultron, cu Thor, Hulk, Black Widow, Hawkeye, Nick Fury printre altii, cu totii la www.101jucarii.ro. Nu trebuie nici macar sa va descarcati mobile-games create pentru diferite platforme de smartphones, in care abunda cei din X-Men si Guardians of the Galaxy…

Nu. Ajungeti doar sa deschideti televizoarele si Internetul pentru a va putea da seama ca Marvel poate insemna 2 seriale TV bune si diferite ca stil si target de audienta. Primul esteAgent Carter – o poveste detectivistica cu numeroase elemente de fantastic din America anilor de dupa WWII, centrata pe agenta Peggy Carter – fosta iubita a eroului (disparut? mort?) Captain Americacea care sare in ajutorul multimilionarului Howard Stark (chiar daca nu e Tony Stark, asocierea cu Iron Man este mai mult decat clara), acuzat pe nedrept ca ar fi vandut secrete militare sovieticilor. Mai recent si chiar mai tipic pentru stilul Marvel este Daredevil. Desi tot un serial, producatorul Netflix (numele spune multe despre calitatea realizarii) a decis lansarea tuturor celor 13 episoade in doar 2 zile, intr-un interval de 9 zile la inceputul lunii aprilie, adica un fel de saptamana mai…lunga. Pe acest supererou il stiti cu siguranta. Daca nu ati urmarit serialul, ati avut ce pierde, desi puteti recupera. Fara lucruri sofisticate, lipsit de complexitate (in sens pozitiv), cu actiune directa si cu dialoguri simple, acest action-crima-drama-fantasy ne aminteste de stilul clasic si inconfundabil al seriilor Marvel Comics din perioadele de mare glorie, dar realizat la standardele contemporane. Foarte bun, as zice si foarte, foarte bine facut. Poate ca sunt putin subiectiv, avand eu o slabiciune deosebita pentru Daredevil. Sau poate ca imi plac ingenioasele realizari artisitice de pe pagina de Facebook a serialului sau de pe #‎DaredevilArt… desi nu cred ca doar acestea ar fi motivele….

Ce mai inseamna Marvel? Cele peste 70 de figurine, jucarii, seturi si accesorii de pe www.101jucarii, grupate si in acelasi timp distincte in subcategoriile Marvel Legends, Marvel Universe si Marvel Select. Sper sa nu spuna unii dintre voi ca 70 sunt putine fata de cele peste 1700 din Enciclopedie! Stim cu totii ca doar o mica parte dintre personaje au fost produse sub forma de jucarii si figurine. Si va asiguram ca majoritatea eroilor importanti se regasesc si aici, la noi. Unii, sub forma noutatilor. Altii, la pret (mult) redus. Altii, in curand! Voi trebuie doar sa ii identificati. Si sa va bucurati de ei si impreuna cu ei! Timp la dispozitie: o saptamana: Saptamana Marvel, 09 iunie – 16 iunie!