TRANSFORM(ERS)…..AGAIN

Procesul de transformare al unui personaj sau al unui erou este extrem de vechi. Il gasim in cele mai timpurii opere literare care s-au pastrat pana in zilele noastre, transformandu-se de-a lungul vremurilor in povesti si legende devenite nemuritoare. …. Fast-forward pana in vremurile (oarecum) contemporane noua, in trecutul nu foarte indepartat, mai precis in 1984. O alta mare „transformare” are loc in acel an, sub forma unui serial TV animat, denumit in mod simplu, The Transformers. De atunci, protagonistii – roboti gigantici, veniti pe Pamant din alte lumi si aflati intr-un etern conflict – s-au transformat, se transforma si vor continua sa se transforme. Se transforma in diferite moduri, iau forme si infatisari dintre cele mai ciudate, dar ne incanta si ne tin cu sufletul la gura mereu. Se transforma si se tot transforma…. pesntru ca ei sunt…. Transformers!

Nu vom insista asupra firului rosu al actiunii, crancenul razboi purtat intre Autobots si Decepticons, in care oamenii sunt cel mai adesea personaje secundare si asista neputinciosi la o lupta ce se da cu mijloace care sunt departe de nasul lor. Nu vom insista nici asupra zecilor sau chiar sutelor de personaje si a felurilor lor ciudate de a se transforma, vazute incepand cu anul 1984 in numeroase productii cinematografice, serii de animatie si jocuri-video. Nu vom insista nici macar asupra ultimei realizari din aceasta lunga serie, Transformers – The Last Knight (2017), un film ce avea toate ingredientele pentru a deveni un mare hit (buget de peste 200 de milioane de dolari, regizat de catre Michael Bay – cel mai de seama „tata” al Transformers din punct de vedere cinematografic – si avand in distributie doua mari staruri: Mark Wahlberg si Anthony Hopkins), dar care a strans o colectie „impresionanta” de premii si nominalizari la Worst Movie of The Year, Worst Picture, Worst Actor, Worst Director, samd. 😀

Cert este ca robotii, eroii Transformers – asa cum am mai mentionat – s-au transformat, se transforma si vor continua sa se transforme. Dovada in acest vine tot din lumea cinematografiei si se intituleaza Bumblebee. Fanii stiu despre cine este vorba. Filmul este anuntat pentru Craciunul acestui an si a fost promovat la San Diego Comic-Con impreuna cu multiplul campion WWE John Cena (el insusi printre actori) in studiourile companiei Hasbro, cea care produce jucariile si figurinele acestei francize si unul dintre locurile in care se realizeaza si serialul animat Transformers: Cyberverse. Cat despre celelalte ….transformari de viitor, mai avem anuntate si filmele Transformers 7 si Transformers 8, cu acelasi Michael Bay in calitate de executive producer.

Nu vom insista de fapt asupra niciunui aspect, subiectul Transformers fiind unul cu mult prea vast pentru a fi epuizat in doar cateva randuri ale unui articol. Repet doar faptul ca acesti roboti se afla intr-o continua transformare, prin asta intelegand si faptul ca apar, dar mai si dispar de pe main stream, pentru ca apoi sa reapara….. transformati. Aceeasi poveste s-a petrecut si la noi, la www.101jucarii.ro. Transformers a constituit o categorie foarte bine reprezentata inca de la inceputurile noastre, in anul 2008. Jucariile si figurinele transformabile au tinut capul de afis o perioada destul de lunga, Autobots, Decepticons dar si altii facand deliciul copiilor, vizitatorilor si prietenilor nostri. 101jucarii a fost unul dintre primele magazine online din Romania unde acesti roboti puteau fi admirati si achizitionati.

Aproape brusc insa, dupa cativa ani, interesul pentru ei s-a …transformat in apatie. Nu cunoastem cauzele concrete ale acestui fapt. Sa fi fost un fenomen mai larg, sa fi fost „concurenta” facuta de alti eroi si personaje, de catre alte categorii de jucarii si figurine? Cert este insa ca intr-un interval relativ scurt de timp, au incetat sa mai fie interesanti, pana cand au….disparut complet.

Acum mai bine de 300 de ani, Antoine-Laurent Lavoisier, considerat a fi unul dintr parinti chimiei moderne, spunea ca „….nimic nu se pierde, totul se transforma.” O expresie care s-a…transformat intr-o axioma. O expresie care isi dovedeste cu atat mai mult valabilitatea in cazul …Transformers!  Acestia au revenit in forta anul acesta si s-au…. transformat din nou in jucarii mai mult decat cautate. Astfel, ne putem reintalni acum cu eroii – pozitivi si negativi deopotriva – Optimus Prime, Bumblebee, Jazz, Megatron, Stinger si cu multi alti Autobots, Decepticons si Dinobots (transformabili in animale preistorice). Atat linia clasica Power of the Primes, cat si linia premium Studio Series sunt produse in 2018 si vin in cate 3 serii diferite (Deluxe, Voyager si Star, respectiv Leader – triplu transformabili)

Asadar, s-au transformat…. din nou. Si cu siguranta se vor mai transforma in viitor. Din nou si din nou. Dar, pe moment, ii gasiti aici: https://www.101jucarii.ro/personaje/transformers-20.html Sunt transformati sau nu, dar cu siguranta sunt transformabili!