VIDEO-GAMES…. DE “IERI”, DE “AZI”

Ieri si azi. „Ieri” si „astazi”. Ce inseamna cativa ani sau zeci de ani fata de varsta Pamantului sau fata de epoca dinozaurilor? Ieri? Azi (astazi, acum)? Departe de mine a incerca o abordare de ordin filosofic sau istoric privind notiunea timpului sau relativitatea lui. Tot ce imi doresc in randurile de mai jos este sa fac o scurta incursiune retrospectiva legata de un fenomen – devenit de „ceva” timp (scurt, mult?) global – si care constituie o sursa inimaginabila si nesecata de inspiratie pentru lumea atat de vasta a jucariilor si figurinelor: video-games, adica jocurile video.

Concret, ce inseamna de fapt un joc video? Dupa Wikipedia, definitia ar suna in astfel: „…un joc electronic ce presupune interactiunea intre un om si un computer (user interface) si care genereaza efecte vizuale afisate pe ecranul unui televizor sau pe un monitor (video)”. Firesc asadar ca inceputurile sa le gasim odata cu dezvoltarea televiziunii si cu aparitia primelor computere, adica la sfarsitul anilor `40 – inceputurile anilor `50 ai secolului trecut. Personal, imi amintesc (vag) de un meci de tenis (sau sa fi fost ping-pong?) jucat cu ajutorul unui….. „device” (habar nu am ce era!) conectat la un televizor (alb-negru, evident!) si apoi de un joc de fotbal/management care se incarca pe un computer Spectrum(!) cu ajutorul unei…casete audio ce rula de pe un casetofon! O tempora, fie-mi iertata lipsa de memorie, dar toate acestea se intamplau „acum” aproape 40 de ani! Adica…”mai ieri, azi”, ar zice piramidele faraonilor egipteni!

Sa mai ramanem ceva timp (cateva secunde, nu mai mult!) in istorie si sa mentionam de boom-ul jocurilor video de la mijlocul anilor `80 si de aparitia primelor jocuri cu personaje ce dainuie pana azi. Iar azi (desi datele sunt din 2015 :D), multitudinea de companii producatoare, diversitatea consolelor si a platformelor de joc, dezvoltarea uimitoare a tehnologiei digitale si, prin urmare, a designului, lista nesfarsita a genurilor, tipurilor si categoriilor – toate acestea au facut din industria video-games o sursa producatoare de venituri in valoare de 74 miliarde(!) $ doar in SUA, ocupand al treilea loc in topul entertainmentului!

Asadar, jocuri video de…ieri si de azi. Ma voi opri doar la cele cu figurine, jucarii si accesorii listate pe www.101jucarii.ro Data fiind relativitatea despre care am vorbit, aveti tot dreptul sa obiectati sau sa imi contestati subiectivitatea categoriilor alese, promit sa nu ma supar. Si pentru ca ne-am oprit cu derularea istoriei la mijlocul anilor `80 ai secolului trecut, o reluam tot de acolo, mai precis din data de 13 septembrie 1985, momentul lansarii lui Super Mario Bros. Provenit dintr-un Mario Bros (din 1983), haioasele aventuri ale fratilor Mario si Luigi, ale lui Yoshi, Fox McCloud si a celorlalti companioni, multitudinea de continuari, versiuni alternative si re-releases au facut ca in cei peste 30 de ani de existenta Super Mario Bros sa devina cel mai iubit si bine vandut joc video. Dar, desi plecat cu un handicap serios, de 6 ani (in 1991), Sonic nu  s-a lasat deloc mai prejos. Nu de alta, dar viteza reprezinta atributul principal al super-ariciului Sonic (si al nu putinelor lui alter-egos), supersonicul ce face o echipa redutabila cu Amy, Tails, Knuckles & co. Peste 800 milioane de jocuri vandute si 5 miliarde $ incasari (pana in 2014) nu e rau deloc, nu?

Dar „ieri” nu au aparut doar jocurile de tip fantasy, cu personaje hazlii si dragute, atat de iubite de copii. Mortal Kombat a sarbatorit in toamna lui 2017 exact 25 de ani de la lansarea primei editii iar jocul ofera tot ce poate sa isi doreasca un adolescent: horror & mystery, action & fantasy, aventura, arte martiale si spirit de eroism, moarte, cruzime si multa, multa, multa…. lupta si kombativitate(!)! Tot lupta si comabtivitate avem si in WWE, doar ca acolo e cu mai putina moarte si cu mai multe trofee. Lansat in 2000, la cumpana dintre milenii – „demult tare” ar zice unii, „mai ieri” ar zice altii – seriile WWF/WWE SmackDown!, SmackDown! Vs Raw, WWE sau WWE 2K (din 2014) continua cu o ritmicitate anuala. Una pe an, dar buna! Cat despre eroii – de ieri, de azi – ii stiti mult mai bine decat mine!

Ajungem (intr-un final) si la jocurile de azi.  „Azi”, adica doar cu 10 ani in urma, cand League of Legends a vazut pentru prima data lumina…monitoarelor. Un „multiplayer onlinr battle arena” in care chiar jucatorii  au ajuns legende si mari campioni in „real world”, campionatul mondial League of Legends din 2017 acordand premii de peste 5 milioane $ si fiind urmarit de 60 de milioane de internauti pasionati ai jocului din intreaga lume. „Azi”, adica in 2014, anul de lansare al Five Nights at Freddy’s (FNaF), jocul ce in mai putin de 5 ani de existenta a creat o adevarata „FnaF World” datorita personajelor sale, Freddy, Foxy, Chica, Bonnie materializate in numeroase figurine, minifigurine, seturi de constructie, accesorii si produse Funko Pop!. Sau „azi” – de fapt cel mai …recent „ieri” – 2017 – anul ce a adus incredibilul Fortnite. Daca Fortnite: Save the World (2017) a fost un fabulos succes si daca Fortnite Battle Royale (2018) a devenit instant un fenomen cultural, oare ce va aduce Fortnite Creative, lansat cu doar o luna in urma? Nu stiu, pentru ca nu joc Fortnite. Sunt prea de „ieri” pentru un joc atat de….now! Cheers! 🙂